Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΜΕΛΕΤΗ Η ΑΝΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ???

Μπήκαμε ήδη στον Ιούλιο κι αναρωτιόμουν αν έκανα καλά που πήρα όχι μόνο ένα αλλά δύο βιβλία εξωσχολικά για το καλοκαίρι... Ένα για τα μαθηματικά και ένα για την γλώσσα για να κάνουμε μερικές ήπιες επαναλήψεις οδεύοντας  αισίως προς την τετάρτη δημοτικού.

Πέρυσι είχα αγοράσει ένα βιβλίο με καλοκαιρινές δραστηριότητες αντίστοιχο με τις χαρούμενες διακοπές που μου αγόραζαν οι γονείς μου όταν ήμουν μικρή.
Άδικα βέβαια γιατί ο γιος μου δε το άνοιξε ποτέ ή μάλλον για να είμαι απόλυτα ειλικρινής το ξεφύλλισε.

Κι εγώ όμως δε τον πίεσα ούτε τον παρακίνησα ιδιαίτερα γιατί είμαι της άποψης γενικότερα ότι με την πίεση ή την ψυχολογική καταπίεση πάντα πετυχαίνεις τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Κι ακόμη περισσότερο όσον αφορά τα παιδιά αν κρίνω κι από τον εαυτό μου στην παιδική ηλικία.
Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφαση να ξεκινήσουμε ένα ελαφρύ πρόγραμμα μελέτης μέσα στο καλοκαίρι : 

1. Η χρονιά που μας πέρασε ήταν αρκετά δύσκολη και η δασκάλα μας συμβούλεψε να διαβάσουμε βιβλία μέσα στο καλοκαίρι καθώς επίσης να κάνουμε και μερικές επαναλήψεις στην γραμματική οι οποίες μας είπε ότι θα βοηθήσουν τα μέγιστα.

2. Σχεδόν όλο το καλοκαίρι είμαστε στο χωριό μας που σημαίνει πως το παιδί χορταίνει άφθονες ώρες παιχνιδιού έξω στην φύση , κατά συνέπεια δε νομίζω πως είναι κακό  να διαθέσουμε και μια ώρα την ημέρα για μια μικρή επανάληψη ή ανάγνωση κάποιου βιβλίου που αγαπάει το παιδί .

3. Είχα παρατηρήσει ότι πέρυσι λόγω μεγάλης αποχής από κάθε έντυπο υλικό δηλαδή δεν είχαμε ανοίξει ούτε ένα βιβλίο(φτάσαμε δηλαδή στο άλλο άκρο) το παιδί δυσκολεύτηκε πολύ να προσαρμοστεί στην αρχή της τάξης.

4. Σκέφτηκα πως ένα ήπιο φρεσκάρισμα σίγουρα θα βοηθούσε το παιδί να αφομοιώσει ότι έχει διδαχθεί, χωρίς να επιδιώκω να τον τον κάνω και Αινστάιν.

5. Θα αποτελέσει μια θαυμάσια  ευκαιρία να κάνουμε μαζί μια 'δραστηριότητα' αν μπορεί κανείς να την αποκαλέσει έτσι,  μικρής διάρκειας η οποία θα δείξει στο παιδί πως μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα με μικρή προσπάθεια.


Από την άλλη πλευρά πολλοί  εκπαιδευτικοί και γονείς υποστηρίζουν πως τα παιδιά πρέπει να ξεκουράζονται πλήρως στην διάρκεια του καλοκαιριού ώστε να γεμίσουν οι μπαταρίες τους και να πάρουν δυνάμεις για την επόμενη σχολική χρονιά. Παράλληλα θεωρούν πως στην μελέτη πρέπει να υπάρχει και διάδραση ώστε να είναι αποτελεσματική.

Mε τόσες σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις τα καημένα τα παιδάκια μας πιέζονται καθημερινά και λογικό είναι να θέλουν κι αυτά να ξεκουραστούν και είναι απόλυτα κατανοητό.

Προσωπικά ξεκούραση δε θεωρώ να κάθεται ένα παιδί όλη μέρα και όλη νύχτα στην τηλεόραση ή στο τάμπλετ αλλά παιχνίδι με άλλα παιδιά, βόλτα στη θάλασσα κτλ. όσο βέβαια αυτά είναι εφικτά μέσα στην πόλη ή όταν οι γονείς λείπουν λόγω εργασίας πολλές ώρες από το σπίτι.

Αυτά που παρατήρησα πάντως έπειτα από δυο εβδομάδες εφαρμογής με 30-60 λεπτά την ημέρα είναι τα εξής :
1. Aνέβηκε η αυτοπεποίθηση του παιδιού γιατί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερνε να ολοκληρώσει μια εργασία πολύ εύκολα.
2. Του έβαζα βαθμό ,αφού στο 'παιχνίδι'αυτό εγώ είχα το ρόλο της δασκάλας,έτσι κέρδιζε πολλά Α ,χαιρόταν πολύ ,ήρθαμε και λίγο πιο κοντά έστω και με αυτό τον τρόπο.
3. Διαπίστωσα κάποιες αδυναμίες του,  τις οποίες λόγω έλλειψης χρόνου μέσα στην διάρκεια της χρονιάς δεν είχα διαγνώσει
4. Γκρίνιαζε στην αρχή μήπως και απαλλαγεί από αυτή την καθημερινή συνήθεια αλλά χρειάστηκε να κεντρίσω το ενδιαφέρον του με κίνητρα τα οποία αποτέλεσαν άλλη μια αφορμή για κοινό παιχνίδι.
5. Χρειάστηκε να του εξηγήσω και να καταλάβει καλά ότι μερικά πράγματα και δεξιότητες χτίζονται βήμα βήμα , κάθε μέρα κι από λίγο.Σίγουρα όλα τα παιδιά δεν είναι ίδια και οι ανάγκες ποικίλουν.
Εγώ σας γράφω αυτά που προσωπικά πιστεύω και έχω δοκιμάσει.

Σίγουρα η ισορροπία σε όλα τα πράγματα επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα .

Εύχομαι να σας βοηθήσουν οι απόψεις μου  ώστε να προβληματιστείτε κι εσείς και να αποφασίσετε το καλύτερο για τα παιδιά σας  είτε αυτό είναι μια πλήρης αποχή από τις επαναλήψεις ,μια ήπια επανάληψη είτε απλώς ένα φρέσκαρισμα λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα  σχολεία .

Η κάθε μάνα νιώθει ποιο είναι το καλύτερο για το παιδί της..
Καλό καλοκαίρι

Σας φιλώ
Μαρούλα


www.facebook.com/maranicustommade.gr.